Mały browar pod Wielką Solą

Gdy przed wiekami wieliccy górnicy zjeżdżali w ciemną czeluść  kopalni by w pocie i znoju dobywać słone bogactwo, jedno zwyczajne pragnienie codziennie towarzyszyło im w tym trudzie – nadzieja na posiłek w kuchni żupnej, spożywany z reguły razem z piwem – napojem zastępującym wówczas wszystkie inne – bowiem nie znano ani herbaty ani kawy. Nawet kiedy żupna kuchnia zamknęła swe podwoje (po 1565 r.)każdy górnik udający się na ,,szychtę” otrzymywał darmowy posiłek m.in.chleb, ser biały (gomółkę) oraz piwo.Nie było tak mocne jak współczesne, sporządzano go z pszenicy, owsa i oczywiście chmielu. Warto podkreślić, że służyło nie tylko do zaspokajania pragnienia, wonny napój wrósł także w staropolską kulinarną tradycję jako zupa piwna – polewka nazywana czasami gamratką. Kruszono do niej ser,chleb, posypywano cynamonem i jadano ciepłą  na śniadanie. W te wielowiekowe tradycje obecności piwa wśród górniczej braci wpisuje się pierwszy wielicki browar restauracyjny powstały pod egidą „Karczmy pod Wielką Solą” nawiązując swym piwem do starych górniczych obyczajów korzystania z tego wspaniałego trunku. Pomysł na własne piwo zrodził się w połowie 2015 roku, pomysł na własny browar pół roku później. Pierwsze nasze piwo, ŻUPNE Pszeniczne warzone było w Regionalnym Browarze w Wąsoczu. Od lipca 2016 roku warzymy piwo sami. Urządzenia browarnicze wykonała dla nas firma Braumax. Na parterze znajduje się : warzelnia (układ standardowy – kadź zacierno-warzelna oraz kadź filtracyjna, wybicie 5hl) oraz zbiornik fermentacyjny o pojemności 10hl. Leżakownia znajduje się na poziomie -1 ( cztery zbiorniki leżakowe o pojemności 10hl każdy oraz dwa o pojemności 8hl).
Piwo żupne jest starannie i z pietyzmem sporządzane wg dawnych przepisów .Żupna ambrozja przywodzi na myśl prawdziwe staropolskie tradycje tej ziemi, mając w sobie siłę i moc podziemnego żywiołu oraz szlachetny   bukiet smaków skupiający w sobie jak w soczewce pełnię aromatów  natury.
Browar oferuje kilka odmian żupnego napoju w zależności od użytych składników, ich ilości i stężenia.
Obecnie dostępne : ŻUPNE Jasne Pełne, ŻUPNE Bursztynowe, ŻUPNE Magnum Sal, ŻUPNE Dunkel, ŻUPNE Pszeniczne
Sezonowo będą dostępne również inne rodzaje piw.

Rodzaje piw  warzonych na miejscu:

. . . . .

Żupne  Jasne Pełne – piwo dolnej fermentacji warzone ze słodu pilzneńskiego. Jego jasna, miodowa barwa i bukiet orzeźwiających , chmielowych aromatów o odpowiednim stopniu goryczki pozwala zaliczyć to  piwo do ciekawych jakościowo i smakowo produktów browarniczych. Przejrzystość niczym ,,Kryształ” nawiązuje do piękna solnych kryształów, których urodę podziwiać możemy  w podziemnych grotach wielickiej kopalni.
Ekstrakt brzeczki: 11,9%
Zawartość alkoholu:5% obj.
Goryczka 30IBU
Barwa 10,5EBC

Żupne Magnum Sal  (belgijskie) –  piwo górnej fermentacji o ciemnej, bursztynowej barwie.Odznacza się szczególnie pełnym aromatów i czystym bukietem, w którym odpowiednia ilość użytego chmielu nadaje napojowi pełnię harmonii smakowej.

Ekstrakt brzeczki: 16,6%
Zawartości alkoholu:7,5% obj.
Goryczka 18IBU
Barwa 30EBC

 

Żupne Pszeniczne – piwo górnej fermentacji warzone z mieszanki słodu pszenicznego i jęczmiennego.  Jasne niczym zbożowe kłosy, rzeskie, orzeźwiające, zachwyca  delikatnością  smaku  lekko wzbogaconego  bananowo-gożdzikową  nutą. Jego naturalne zmętnienie, na skutek działania drożdży  stanowi dodatkowy atut.
Ekstrakt brzeczki: 12,4%
Zawartość alkoholu:4,8% obj.
Goryczka 16IBU
Barwa 14,4EBC
Żupne Bursztynowe – piwo dolnej fermentacji, warzone ze słodu jęczmiennego.Goryczka delikatna, słodowy smak, gęsta biała piana, mocne wysycenie.
Ekstrakt brzeczki: 16,6%
Zawartość alkoholu : 6,6 % obj.
Goryczka 16IBU
Barwa 24EBC
Żupne Dunkel – ciemne pełne piwo z wyczuwalną karmelowa nutą pochodzącą ze słodów intensywnie palonych monachijskiego i karmelowego, lekko chmielone. Gęsta, kremowa piana.
Ekstrakt brzeczki: 13,4
Zawartość alkoholu : 5,1 % obj.
Goryczka 20IBU
Barwa 100EBC

 

. .

Deska degustacyjna

Na imprezę
Istnieje możliwość wypożyczenia rollbaru
i zakupu piwa w kegach 30 l lub 50 l.

Na wynos

. . . .

Butelka 330 ml

Czteropak 4 x 330 ml Beczka 3.1 L Beczka 5 L