O nas…

Karczma Pod Wielką Solą to jedna z najdłużej działających restauracji w Wieliczce. Wybudowana została w roku 1975 przez górali z Zębu przy dawnej drodze międzynarodowej E-22 (obecnie jest to droga krajowa 94).

Podstawowym budulcem są grube drewniane bale dające ochłodę w lecie, a ciepło w zimie. Naturalny kolor drewna, jego zapach jak teżtypowe dla karczmy stoły i krzesła tworzą miłą atmosferę. Zgromadzone na półkach liczne starocie, ludowy wystrój, ciepło i blask ognia z kominka stwarzają niepowtarzalny klimat.

Do roku 1994 właścicielem budynku była Gminna Spółdzielnia w Wieliczce.W późniejszych latach budynek został rozbudowany, przez co zyskał nowe zaplecze a w istniejących murach utworzono dodatkowe miejsca konsumpcyjne.

 _

Obecnie…

Dzisiaj do Państwa dyspozycji oddajemy dwie klimatyzowane sale dla około 250 gości. Sala na parterze z kominkiem i kącikiem zabaw dla dzieci, w której ugościć możemy ok.180 osób oraz

sala na piętrze dla ok.70 osób. Przestronny i zadaszony ogródek daje możliwość spożycia posiłku na wolnym powietrzu. Obszerny parking może pomieścić jednorazowo 5 autokarów oraz 30 samochodów osobowych.

„czym chata bogata…”

W naszej karcie menu są głównie dania inspirowane kuchnią staropolską oraz kuchnią żupną. Przyrządzane według tradycyjnych przepisów zupy : grzybowa w czarce chlebowej czy  żur na domowym zakwasie, kilka rodzajów własnoręcznie robionych pierogów.

Nawiązaniem do zwyczajów panujących w kuchni żupnej

gdzie „ na jeden dworski posiłek zużywano około dwóch kilogramów mięsa na mężczyznę i 1,3kg na kobietę  „

a

 „… stosy wszelakiego mięsiwa zamieniano w pieczyste…”

( M.Piera)

są  nasze specjalności : żeberka pieczone na kilka sposobów, z piwem i miodem, z czosnkiem czy musztardą i rozmarynem oraz kotlet Karczmarza tak duży że starczy dla całej rodziny.

Są dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a wśród ryb pstrągi hodowane w stawach o krystalicznie czystej wodzie w ZawojiMosorne. Na deser m.in. racuszki z jabłkami i  piernik z musem śliwkowo-rumowym.

Dopełnieniem miłych chwil w biesiadnym otoczeniu niech będzie filiżanka herbaty z różaną konfiturą, kufel zimnego piwa z regionalnego browaru, które stanowiło niegdyś „jedną z najważniejszych pozycji w żupnych zakupach” (M.Piera) czy kieliszek wina z pobliskiej winnicy.

Będzie nam miło Państwa gościć.

Aktualności

  • 22 listopada 2017
    25.11.2017
    W DNIU 25.11.2017 CAŁY LOKAL JEST ZAREZERWOWANY. ZA UTRUDNIENIA PRZEPRASZAMY....
  • GB 2017
    26 października 2017
    GOOD BEER 2017
    Miło nam poinformować, że nasze piwo ŻUPNE Magnum Sal zostało nagrodzone srebrnym medalem...
wszystkie