Karczma Pod Wielką Solą to jedna z najdłużej działających restauracji w Wieliczce. Wybudowana została w roku 1975 przez górali z Zębu przy dawnej drodze międzynarodowej E-22 (obecnie jest to droga krajowa 94).

Podstawowym budulcem są grube drewniane bale dające ochłodę w lecie, a ciepło w zimie. Naturalny kolor drewna, jego zapach jak teżtypowe dla karczmy stoły i krzesła tworzą miłą atmosferę. Zgromadzone na półkach liczne starocie, ludowy wystrój, ciepło i blask ognia z kominka stwarzają niepowtarzalny klimat.

tablica

Do roku 1994 właścicielem budynku była Gminna Spółdzielnia w Wieliczce.W późniejszych latach budynek został rozbudowany, przez co zyskał nowe zaplecze a w istniejących murach utworzono dodatkowe miejsca konsumpcyjne.

Obecnie…

Dzisiaj do Państwa dyspozycji oddajemy dwie klimatyzowane sale dla około 250 gości. Sala na parterze z kominkiem i kącikiem zabaw dla dzieci, w której ugościć możemy ok.180 osób oraz sala na piętrze dla ok.70 osób. Przestronny i zadaszony ogródek daje możliwość spożycia posiłku na wolnym powietrzu. Obszerny parking może pomieścić jednorazowo 5 autokarów oraz 30 samochodów osobowych.

Czym chata bogata…

W naszej karcie menu są głównie dania inspirowane kuchnią staropolską oraz kuchnią żupną. Przyrządzane według tradycyjnych przepisów zupy: grzybowa w czarce chlebowej czy żur na domowym zakwasie, kilka rodzajów własnoręcznie robionych pierogów.

Nawiązaniem do zwyczajów panujących w kuchni żupnej, gdzie „na jeden dworski posiłek zużywano około dwóch kilogramów mięsa na mężczyznę i 1,3kg na kobietę„ , „…stosy wszelakiego mięsiwa zamieniano w pieczyste…”  (M.Piera) są nasze specjalności: żeberka pieczone na kilka sposobów, z piwem i miodem, z czosnkiem czy musztardą i rozmarynem oraz kotlet Karczmarza – tak duży że starczy dla całej rodziny.

Są dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a wśród ryb pstrągi hodowane w stawach o krystalicznie czystej wodzie w Zawoji Mosorne. Na deser m.in. racuszki z jabłkami i piernik z musem śliwkowo-rumowym.

Dopełnieniem miłych chwil w biesiadnym otoczeniu niech będzie filiżanka herbaty z różaną konfiturą, kufel zimnego piwa z regionalnego browaru, które stanowiło niegdyś „jedną z najważniejszych pozycji w żupnych zakupach”, czy kieliszek wina z pobliskiej winnicy.

 

Będzie nam miło Państwa gościć.