Mały browar pod Wielką Solą

Gdy przed wiekami wieliccy górnicy zjeżdżali w ciemną czeluść kopalni by w pocie i znoju dobywać słone bogactwo, jedno zwyczajne pragnienie codziennie towarzyszyło im w tym trudzie – nadzieja na posiłek w kuchni żupnej, spożywany z reguły razem z piwem – napojem zastępującym wówczas wszystkie inne – bowiem nie znano ani herbaty ani kawy. Nawet kiedy żupna kuchnia zamknęła swe podwoje (po 1565 r.)każdy górnik udający się na ,,szychtę” otrzymywał darmowy posiłek m.in.chleb, ser biały (gomółkę) oraz piwo.Nie było tak mocne jak współczesne, sporządzano go z pszenicy, owsa i oczywiście chmielu. Warto podkreślić, że służyło nie tylko do zaspokajania pragnienia, wonny napój wrósł także w staropolską kulinarną tradycję jako zupa piwna – polewka nazywana czasami gamratką. Kruszono do niej ser,chleb, posypywano cynamonem i jadano ciepłą na śniadanie.

Rozwiń tekst

W te wielowiekowe tradycje obecności piwa wśród górniczej braci wpisuje się pierwszy wielicki browar restauracyjny powstały pod egidą „Karczmy pod Wielką Solą” nawiązując swym piwem do starych górniczych obyczajów korzystania z tego wspaniałego trunku. Pomysł na własne piwo zrodził się w połowie 2015 roku, pomysł na własny browar pół roku później. Pierwsze nasze piwo, ŻUPNE Pszeniczne warzone było w Regionalnym Browarze w Wąsoczu.

Od lipca 2016 roku warzymy piwo sami. Urządzenia browarnicze wykonała dla nas firma Braumax. Na parterze znajduje się : warzelnia (układ standardowy – kadź zacierno-warzelna oraz kadź filtracyjna, wybicie 5hl) oraz zbiornik fermentacyjny o pojemności 10hl. Leżakownia znajduje się na poziomie -1 ( cztery zbiorniki leżakowe o pojemności 10hl każdy oraz dwa o pojemności 8hl).
Piwo żupne jest starannie i z pietyzmem sporządzane wg dawnych przepisów .Żupna ambrozja przywodzi na myśl prawdziwe staropolskie tradycje tej ziemi, mając w sobie siłę i moc podziemnego żywiołu oraz szlachetny bukiet smaków skupiający w sobie jak w soczewce pełnię aromatów natury.
Browar oferuje kilka odmian żupnego napoju w zależności od użytych składników, ich ilości i stężenia.

Obecnie dostępne : ŻUPNE Jasne Pełne, ŻUPNE Bursztynowe, ŻUPNE Magnum Sal, ŻUPNE Dunkel, ŻUPNE Pszeniczne

Sezonowo będą dostępne również inne rodzaje piw.

Rodzaje piw warzonych na miejscu:

Żupne Jasne Pełne

Piwo dolnej fermentacji warzone ze słodu pilzneńskiego. Jego jasna, miodowa barwa i bukiet orzeźwiających , chmielowych aromatów o odpowiednim stopniu goryczki pozwala zaliczyć to piwo do ciekawych jakościowo i smakowo produktów browarniczych. Przejrzystość niczym ,,Kryształ” nawiązuje do piękna solnych kryształów, których urodę podziwiać możemy w podziemnych grotach wielickiej kopalni.

Żupne Jasne Pełne

Piwo dolnej fermentacji warzone ze słodu pilzneńskiego. Jego jasna, miodowa barwa i bukiet orzeźwiających , chmielowych aromatów o odpowiednim stopniu goryczki pozwala zaliczyć to piwo do ciekawych jakościowo i smakowo produktów browarniczych. Przejrzystość niczym ,,Kryształ” nawiązuje do piękna solnych kryształów, których urodę podziwiać możemy w podziemnych grotach wielickiej kopalni.

Ekstrakt brzeczki 11,9%
Zawartość alkoholu 5% obj.
Goryczka 30 IBU
Barwa 10.5 EBC
Żupne Magnum Sal (belgijskie)

Piwo górnej fermentacji o ciemnej, bursztynowej barwie.Odznacza się szczególnie pełnym aromatów i czystym bukietem, w którym odpowiednia ilość użytego chmielu nadaje napojowi pełnię harmonii smakowej.

Żupne Magnum Sal (belgijskie)

Piwo górnej fermentacji o ciemnej, bursztynowej barwie.Odznacza się szczególnie pełnym aromatów i czystym bukietem, w którym odpowiednia ilość użytego chmielu nadaje napojowi pełnię harmonii smakowej.

Ekstrakt brzeczki 16,6%
Zawartość alkoholu 7.5% obj.
Goryczka 18 IBU
Barwa 30 EBC
Żupne Pszeniczne

Piwo górnej fermentacji warzone z mieszanki słodu pszenicznego i jęczmiennego. Jasne niczym zbożowe kłosy, rześkie, orzeźwiające, zachwyca delikatnością smaku lekko wzbogaconego bananowo-gożdzikową nutą. Jego naturalne zmętnienie, na skutek działania drożdży stanowi dodatkowy atut.

Żupne Pszeniczne

Piwo górnej fermentacji warzone z mieszanki słodu pszenicznego i jęczmiennego. Jasne niczym zbożowe kłosy, rześkie, orzeźwiające, zachwyca delikatnością smaku lekko wzbogaconego bananowo-gożdzikową nutą. Jego naturalne zmętnienie, na skutek działania drożdży stanowi dodatkowy atut.

Ekstrakt brzeczki 12,4%
Zawartość alkoholu 4.8% obj.
Goryczka 16 IBU
Barwa 14.4 EBC
Żupne Bursztynowe

Piwo dolnej fermentacji, warzone ze słodu jęczmiennego.Goryczka delikatna, słodowy smak, gęsta biała piana, mocne wysycenie.

Żupne Bursztynowe

Piwo dolnej fermentacji, warzone ze słodu jęczmiennego.Goryczka delikatna, słodowy smak, gęsta biała piana, mocne wysycenie.

Ekstrakt brzeczki 16,6%
Zawartość alkoholu 6.6% obj.
Goryczka 16 IBU
Barwa 24 EBC
Żupne Dunkel

Ciemne pełne piwo z wyczuwalną karmelowa nutą pochodzącą ze słodów intensywnie palonych monachijskiego i karmelowego, lekko chmielone. Gęsta, kremowa piana.

Żupne Dunkel

Ciemne pełne piwo z wyczuwalną karmelowa nutą pochodzącą ze słodów intensywnie palonych monachijskiego i karmelowego, lekko chmielone. Gęsta, kremowa piana.

Ekstrakt brzeczki 13,4%
Zawartość alkoholu 5.1% obj.
Goryczka 20 IBU
Barwa 100 EBC

Deska degustacyjna

Aby spróbować, każdego stylu oferowanego przez naszego piwowara, polecamy zamówić deskę degustacyjną.

Na imprezę

Istnieje możliwość wypożyczenia rollbaru I zakupu piwa w kegach 30 l lub 50 l.

Na wynos

Butelka

330 ml

Czteropak

330 ml

Beczka

5 L